Skip to main content
Blog

Hebberige deurwaarders

Door 10 december 2015oktober 22nd, 2018No Comments

Het verhaal dook deze week weer op: deurwaarders berekenen teveel kosten. Zo betalen ze zelf maar 5 cent voor een uittreksel uit het aloude bevolkingsregister, maar rekenen ze 7 euro aan klanten door. Een factor 140 dus (inmiddels na kritiek verlaagd tot een nog altijd respectabele factor van 32)! Zo bevatten deurwaardersdeclaraties wel meer onaangename “verassingen”. Precies wat u nu denkt: dat hebben ze dan van advocaten geleerd. Misschien wel, maar op dat gebied overtreft dan de leerling de meester. Tot voor kort verdienden deurwaarders met hun incasso’s ook heel wat meer dan de meeste advocaten, maar die hebben dan ook tientallen jaren commercieel liggen slapen.

Deurwaarders hebben een publieke vertrouwensfunctie: als hun stempel op een papier staat, wordt aangenomen dat dit stuk ook echt bezorgd is; een hogere vorm dus van een aangetekend schrijven. Die semipublieke status gebruiken deurwaarders echter ook in hun incassopraktijk. Wat ze er dan niet bij vertellen is, dat dat gewoon een commerciële activiteit is, zonder enige ambtelijke macht. Hoewel je van deurwaarders zou mogen verwachten dat zij de waarheid spreken, maken ze zelfs reclame met die niet bestaande overlap tussen de ambtelijke- en de incassopraktijk. Zo staat/stond hier op Wij Limburg weken lang een advertentie van een deurwaarder, die claimt dat het hele incassodossier altijd bij hem moet worden ingediend zodra er gedagvaard wordt. De oproep is om dan maar van begin af aan de hele incasso altijd aan deurwaarders toe te vertrouwen (en te betalen). Daar klopt niets van: elk incassodossier blijft gewoon bij de advocaat of het incassobureau; de deurwaarder heeft slechts als taak om de dagvaarding van zijn stempel te voorzien en af te geven, maar daarmee is zijn rol dan ook direct uitgespeeld.

Een andere pertinente onwaarheid die deurwaarders geregeld de wereld in slingeren is, dat zij alle incassomiddelen kunnen inzetten (en dan ook nog eens: zij alléén). Ze weten zelf echter maar al te goed, dat ze juist de meest belangrijke dwangmiddelen niet kunnen toepassen:

–    Ze kunnen geen incassoprocedures voeren voor bedragen boven de €25.000,00 (advocaten wel);
–    Ze kunnen geen incassokortgedingen voeren (advocaten wel);
–    Ze kunnen geen faillissement aanvragen (het meest effectieve incassomiddel, dat ook altijd via een advocaat moet lopen);
–    Ze kunnen geen toestemming aan de rechter vragen om voorafgaand aan een vonnis (conservatoir) beslag te mogen leggen
(dat mag en kan alleen een advocaat).

Bij dit alles is de deurwaarder hooguit degene die een papier mag afgeven voorzien van zijn stempel.

Dat laatste is dan misschien weer wat overdreven, want er zit behoorlijk wat kundigheid en ervaring bij deurwaarders, met name in de huur- en sociale praktijk, maar laten juist zich aan de waarheid en aan de wet houden!

Charles Lückers,

Advocasso

 

Advocasso levert incassodiensten voor de zakelijke markt. De organisatie is gericht op snelheid, resultaat en kostenbeheersing. De uitvoering vindt plaats door gespecialiseerde advocatenkantoren, met alle waarborgen en kwaliteit die men daar van mag verwachten.