Skip to main content
Blog

We moeten weer lachen van De Telegraaf

Door 14 augustus 2013oktober 22nd, 2018No Comments

Ons “nationaal geweten” De Telegraaf heeft besloten dat vanaf nu het nieuws over de economie positief moet zijn. Vorige week stond tot twee maal toe met koeienletters bovenaan op de voorpagina, dat de crisis voorbij is en hoe goed het bijvoorbeeld in de scheepsbouw gaat. Typisch is dat op de wat serieuzere economische pagina’s van De Telegraaf men niet met gevoelens bezig is, maar met feiten en de voorpagina-artikelen keihard onderuit worden gehaald.

De werkelijkheid is ook gewoon donderrood: we hebben een recordaantal faillissementen gehad in het eerste half jaar 2013 en de teller loopt nog steeds sneller op. Consumenten geven hun geld niet uit, de overheid bezuinigt, de banken geven mondjesmaat krediet aan het MKB en de bedrijven zelf hebben geen geld meer. Wie ondanks al die signalen met de kop in de wolken gaat lopen, zal onherroepelijk keihard onderuit gaan.

Zelf durven we ons ras-optimisten te noemen en zouden we graag in het halleluja-koor van De Telegraaf en MKB Limburg meezingen, ware het niet dat we van mening zijn dat we beter nu keihard kunnen doorgrijpen en alle niet-levensvatbare bedrijven saneren, dan dat er een fout signaal wordt afgegeven. Het zál in het MKB gewoonweg de eerste tijd niet beter gaan en voor wie winstgevendheid er niet in zit, kan beter nu stoppen dan afgaan op wishful thinking. Als de keus gemaakt moet worden tussen uitbreidingen of het opbouwen van een buffer, teneinde ook na een tegenvaller toch nog de schulden te kunnen betalen, dan adviseren wij dat laatste. Zorg dat je geld hebt wanneer de economie inderdaad gesaneerd is en er in groei geïnvesteerd moet worden.

De bankwereld geeft wat dat betreft wereldwijd een juist signaal: in Europa kwakkelen de banken en kunnen daardoor niet als aanjager van de economie functioneren (in tegendeel!), dit mede omdat ze nog te zwakke balansen hebben. Amerikaanse banken hebben direct na het uitbreken van de crisis in 2008 alle rotzooi van hun balansen afgegooid en direct alle mogelijke verliezen in een keer genomen. Daardoor groeien ze nu qua winstgevendheid veel sneller dan de Europese banken, die maar niet hebben durven saneren. De Amerikaanse banken zijn nu wel in staat om de economie daar te steunen. Een wijze les voor ons om nu toch maar eens de realiteit onder ogen te zien, de verliezen te nemen die we moeten nemen en dan versneld weer te kunnen gaan opbouwen?!

Heerlen / Maastricht,

Advocasso

Esther Loffeld / Charles Lückers